Skip to main content

Fairtrade

Fairtrade staat voor:

·         eerlijke prijs voor kleine boeren

·         geen kinderarbeid

·         Respect voor mens en milieu

·         Duurzame relatie tussen producent en afnemer

Veel producten die in Nederland te koop zijn, worden in ontwikkelingslanden vervaardigd. Denk aan kleding en voedingsmiddelen zoals cacao, koffie, thee en suiker.

Arbeiders in die landen krijgen vaak een extreem laag loon of zelfs helemaal niets. Ook worden kinderen ingezet om de lonen zo laag mogelijk te houden. Daardoor kunnen de producten in de westerse landen tegen lage prijzen worden aangeboden. Fairtrade probeert dat te veranderen. Als de Livingstoneschool willen wij ook zorgen voor meer eerlijke handel. Als school nemen wij deel aan de Fairtrade Gemeente campagne van de gemeente Gouda. (www.fairtradegemeentegouda.nl)

Als school hebben wij dan ook de titel 'Fairtrade school'. Deze titel hebben wij ontvangen omdat wij Fairtrade producten gebruiken zoals koffie en thee, maar ook omdat we tijdens onze (OGO) lessen regelmatig aandacht besteden aan Fairtrade. We doen dit door met de leerlingen hierover in gesprek te gaan, ze te leren wat de oorsprong is van bepaalde producten maar sommige groepen doen soms ook mee met " een wandeling voor scholieren" georganiseerd door Fairtrade Gouda. Als school streven we ernaar om onze presentjes voor leerkrachten of ouders ook zoveel mogelijk fairtrade (bijv. bij de wereldwinkel) in te kopen. Als Livingstoneschool willen we fairtrade een warm hart toedragen.